Meniu Inchide FB Acasă Conducerea Organizațiilor Județene Noutăți Contact Candidații noștri George Baritiu 1
Brasov
Podcast
cdn_helper

Roxana Mînzatu - La București, am făcut echipă pentru Brașov. La Bruxelles, voi face echipă pentru România!

Roxana Mînzatu - Candidat în alegerile europarlamentare din partea Alianței PSD-PNL!

Lucrez de douăzeci de ani în domeniul fondurilor europene, aici, în România. De două decenii sunt și eu, alături de mulți alții, parte din drumul european al României, un drum care nu a fost mereu ușor, dar un drum mereu în ascensiune. Astăzi, România este nu doar mult mai puternică economic și mai influentă în Europa decât era acum 17 ani, la aderare, dar devine o fortă politică și diplomatică în regiune.

Mi-am construit, prin învățătură și, apoi, multă muncă, o carieră în domeniul fondurilor europene pentru că mi-am dorit să fiu parte din soluția numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în România.

Știu ce înseamnă parteneriatul – acesta este cheie în munca la proiectul continuu de integrare a Uniunii Europene.

Sunt social-democrată de douăzeci și patru de ani și Brașovul îmi este nu doar casă dar și…. doctrina de căpătâi.

Cred în drumul european al României și mă opun slăbirii proiectului Uniunii Europene. Voi contribui la legi europene mai benefice pentru România, în special la Politicile europene care investesc cel mai mult în creșterea economică a Europei, a României și a fiecărei comunități locale: Politica de coeziune și Politica Agricolă Comună.

Dragii mei, dragile mele,

Până acum, timp de douăzeci de ani, am folosit finanțarea UE pentru a genera rezultate concrete pentru România. Ca eurodeputat, voi folosi experiența de a fi lucrat cu bani europeni în România,  pentru a îmbunătăți politicile europene care stau în spatele acestor finanțări.

Dau doar trei exemple apropiate de preocupările și interesele românilor și a comunităților locale:

Roxana Mînzatu - Europarlamentare

Sănătatea –  prioritate a Politicii de Coeziune în România dar și în UE

Ca deputată PSD Brașov, am elaborat legea 32/2018 prin care am transferat primăriei Brașov terenul necesar construirii unui nou spital la Brașov. Ca ministră a fondurilor europene în 2019, am propus, în premieră, ca în exercițiul financiar 2021-2027, România să beneficieze de un Program cu fonduri europene dedicat integral sănătății, iar astăzi Programul Sănătate este o realitate, are un buget de 5,4 miliarde de euro și oferă linii de finanțare pentru infrastructura medicală, cercetarea medicală, digitalizare precum și programe de screening și prevenție pentru principalele boli care afectează românii.

Pentru comunitățile rurale, mai ales pentru cele dezavantajate, soluția pentru sănătate este accesarea de fonduri UE pentru crearea de centre comunitare integrate în cadrul cărora oamenii în nevoie vor primi îngrijire medicală primară și prevenție, pe lângă servicii sociale și educaționale.

În plus, în 2024, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează Programul Național de Investiții în Sănătate, cu un buget de 2,5 miliarde euro și oportunitatea de a aduce 200 milioane Euro pentru un proiect matur al noului spital al Brașovului.

Voi susține consolidarea politicii UE pentru sănătate precum și a mecanismelor europene de finanțare a acesteia.

De la Start Up Nation România, la Start Up Europe – pentru un antreprenoriat european inovativ, pentru joburi competitive

Ca director al Școlii Române de Afaceri Brașov, am gestionat proiecte UE prin care am format, gratuit, circa 1000 de antreprenori din Transilvania. Ca și consultant, am asistat zeci de antreprenori să acceseze fonduri nerambursabile pentru lansarea sau dezvoltarea afacerii lor. Ca deputată PSD, am contribuit la legiferarea programului StartUp Nation care a susținut lansarea a peste 30.000 de noi afaceri din 2017, încoace. Ca secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, am lucrat la relansarea Start Up Nation 2024 din fonduri UE, cu o alocare UE de 440 milioane de euro prin care circa 8000 de antreprenori își vor lansa businessul cu granturi de maxim 50.000 Euro.

La Bruxelles, voi contribui la legislație și programe care să dea forță antreprenoriat european în competiția globală.

Descentralizarea fondurilor UE: susțin programe mai bine adaptate specificului regiunilor din țara noastră

Ca ministră a fondurilor europene, am inițiat, în 2019, descentralizarea unei părți a fondurilor europene din România dinspre Guvern către regiuni. Era anormal ca un minister, în București, să decidă conținutul programelor și proiectelor destinate regiunilor. Astăzi, 11 miliarde Euro sunt descentralizate către cele 8 Autorități de Management din Agențiile pentru Dezvoltare Regională care lucrează în parteneriat cu Comisia Europeană. Linii de finanțare pentru drumuri județene, modernizarea afacerilor, digitalizare în sectorul privat și public, infrastructură educațională, transport ecologic, valorificarea patrimoniului cultural, crearea de incubatoare de afaceri și hub-uri de inovare, sunt deschise săptămânal.

Ca deputată PSD, am elaborat un amendament la legea 176/2020 prin care am extins instrumentul european ”ITI – Investitie Teritoriala Integrată” de la Delta Dunării la noi teritorii precum Țara Făgărașului. Ca secretar de stat în Guvern, lucrăm continuu la acest subiect, în parteneriat cu autoritățile locale iar, în prezent, 35 milioane Euro, fonduri UE, sunt alocate, prin Acordul de Parteneriat, Microregiunii Țara Făgărașului iar primele finanțări UE vizează dotarea dispensarelor rurale și crearea de întreprinderi sociale. Vrem mai mult pentru dezvoltarea echilibrată a regiunilor.

Cred că politica de solidaritate și de coeziune trebuie să fie prioritară: În Europa, în România dar și în interiorul fiecărei regiuni și a fiecărui județ.  Voi continua să mă implic pentru a aduce noi fonduri europene calibrate pe potențialul competitiv și pe nevoile specifice regiunilor, pornind de la buna practică la care reușim, deja, cu ITI Țara Făgărașului, dar și în Valea Jiului, Delta Dunării și Munții Apuseni.


cdn_helper cdn_helper